Saldi juodųjų sezamų sriuba (芝麻糊) yra tradicinis kinų desertas, kuris, kaip manoma, taip pat turi daug naudos sveikatai. Ar kada nors suabejojote, ar tariamai „sveikas“ desertas iš tikrųjų yra sveikas? Šitas tikrai yra!
Jei mėgavotės kitais juodojo sezamo desertais, tokiais kaip juodojo sezamo tang juanis, juodojo sezamo ledai ar juodojo sezamo pyragas, jums patiks šis šildantis desertas.
Juodųjų sezamų sėklų nauda sveikatai
Juodosiose sezamo sėklose yra daug baltymų ir sveikųjų riebalų, taip pat vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalcis, B grupės vitaminai ir magnis. Taip pat buvo nustatyta, kad jie turi antioksidantų ir priešuždegiminių savybių.
Vakaruose baltosios sezamo sėklos yra populiaresnės nei juodosios. Tačiau Kinijoje žmonės mėgsta juodųjų sezamų sėklas, nes manome, kad jos yra labiau maitinančios, padeda sulėtinti senėjimą ir skatina sveikus plaukus bei odą.
Pasak tradicinės kinų medicinos specialistų, sezamo sėklos gali padėti maitinti kepenis ir inkstus, papildyti kraują, sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti kraujagysles.
Tikiesi?
Juodosios sezamo sėklos yra priešuždegiminės ir padeda papildyti kraują, todėl jos rekomenduojamos kaip dalis pogimdyminės motinos dietos. Taip pat manoma, kad jie padeda padidinti pieno tiekimą.
Juodosios sezamo sriubos ingredientų apžvalga
Juodosios sezamo sėklos nėra vieninteliai maistinių medžiagų ir antioksidantų turintys šios sriubos ingredientai. Štai kas dar yra joje apžvalga:
- Juodieji ryžiai: Juodieji ryžiai yra puikus fitonutrientų ir antioksidantų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Jame taip pat yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Jis sutirština sriubą ir suteikia jai švelnumo bei subtilaus saldumo ir riešutiškumo, papildančio juodųjų sezamų sėklas. Man labiau patinka juodieji ryžiai dėl jų naudos sveikatai, tačiau pagal šį receptą tiks ir virti baltieji ryžiai, lipnūs ryžiai ar rudieji ryžiai.
- Graikiniai riešutai: Dėl omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, antioksidantų ir sveikųjų riebalų šie riešutai yra plačiai pripažinti dėl savo naudos sveikatai! Tai nėra esminis ingredientas, bet manau, kad graikiniai riešutai suteikia sriubai sodrumo ir saldumo bei pagerina jos skonį.
- Medus: Juodųjų sezamų sriubą saldiname medumi, kuris pasižymi antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Kad meduje išliktų kuo daugiau gerumo, prieš pildami palaukite, kol sriuba atvės.
Jei neturite medaus, žinoma, galite naudoti cukrų (geriausiai tinka kiniškas juodasis cukrus, bet tiks ir įprastas baltasis cukrus) arba bet kurį pasirinktą saldiklį.
Kaip virti juoduosius ryžius
Šiam receptui reikia ½ puodelio virtų juodųjų ryžių. Jei niekada nebandėte, tai skani alternatyva garuose virtiems baltiesiems ryžiams. Siūlome vieną vakarą pagaminti partiją prie vakarienės, o tada sutaupyti ½ puodelio šiai sriubai paruošti! Tik prieš tai būtinai pašildykite. Peržiūrėkite mūsų instrukcijas, kaip virti juoduosius ryžius.
Ačiū Dievui už maišytuvus!
Seniau ruošiant šią juodojo sezamo sriubos receptą reikėdavo akmens smulkintuvo, tad darbo tekdavo daug.
Laimei, šiandien virtuvėje turime modernių patogumų, kurie labai palengvina procesą. Naudodami galingą maišytuvą, galite išvirti tobulai lygią juodųjų sezamų sriubą bet kada, per mažiau nei 10 minučių.
Tiesiog sudėkite viską į maišytuvą ir leiskite jam veikti. Pagal šį receptą gaunama nedidelė partija, kuri gali tarnauti 2–3 žmonėms. Kadangi tai labai paprasta pagaminti, siūlome pasigaminti šviežią kiekvieną kartą, kai norite mėgautis.
Daugiau desertinės sriubos!
Jei rengiate kinišką vakarienę ir jums reikia desertų, visada galite valgyti su pjaustytais vaisiais, tačiau kiniška desertinė sriuba tikrai yra puikus būdas užbaigti valgį.
Ši juodojo sezamo sriuba yra puikus kandidatas, tačiau galite išbandyti ir kitus mūsų desertinės sriubos receptus:
Juodojo sezamo sriubos recepto instrukcijos
Jei naudojate likusius ryžius, būtinai juos pašildykite pagal šį receptą. Šio ingrediento paskirtis – sutirštinti sriubą, todėl ryžiai turi būti minkšti ir šilti.
Dėl skrudintų juodųjų sezamų sėklų: skaitykite mūsų įrašą, kaip paskrudinti sezamo sėklas, arba naudokite parduotuvėje pirktas. Net ir su paruoštomis skrudintomis juodojo sezamo sėklomis, patartina jas paskrudinti sausoje keptuvėje arba wok porą minučių ant vidutinės-mažos ugnies, kol pajusite sezamo aromatą. Šiam receptui svarbu sugrąžinti aromatą.
Graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies 6–7 minutes, kol pasidarys kvapnus.
Į galingą trintuvą sudėkite šiltus virtus juoduosius ryžius, skrudintas sezamo sėklas, skrudintų graikinių riešutų puseles ir ką tik užvirintą vandenį.
Sandariai uždenkite (turinys karštas!) ir plakite dideliu greičiu 2 minutes. Supilstyti į 2-3 dubenėlius.
Patiekite karštą arba šiltą, pagal skonį įpilkite medaus ar cukraus.
Juodojo sezamo sriuba (sezamo pasta)
Saldi juodojo sezamo sriuba yra tradicinis kinų desertas, kuris, kaip manoma, turi daug naudos sveikatai. Pagaminkite mūsų receptą tik iš 5 ingredientų!
aptarnauja: 3
Paruošimas: 10 minučių
Virti: 5 minučių
Iš viso: 15 minučių
Neleiskite ekranui užtemti
Instrukcijos
Jei naudojate likusius ryžius, būtinai juos pašildykite pagal šį receptą. Šio ingrediento paskirtis – sutirštinti sriubą, todėl ryžiai turi būti suminkštėję ir šilti.
Jei naudojate parduotuvėje pirktas skrudintas juodųjų sezamų sėklas, patartina jas paskrudinti sausoje keptuvėje arba wok porą minučių ant vidutinės-mažos ugnies, kol pajusite sezamo aromatą. Šiam receptui svarbu sugrąžinti aromatą.
Graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies 6–7 minutes, kol pasidarys kvapnus.
Į didelio galingumo trintuvą supilkite pašildytus virtus juoduosius ryžius, paskrudintas sezamo sėklas, skrudintas graikinių riešutų puseles ir ką tik užvirintą vandenį. Sandariai uždenkite (turinys karštas!) ir plakite dideliu greičiu 2 minutes. Supilstyti į 2-3 dubenėlius. Patiekite karštą arba šiltą, pagal skonį įpilkite medaus ar cukraus.
Patarimai ir pastabos:
Informacija apie mitybą skirta 1/3 recepto ir neįtraukiama medaus ar saldiklio.
mitybos faktai
Kalorijos: 158kcal (8%) Angliavandeniai: 12g (4%) Baltymai: 4g (8%) Riebalai: 11g (17 %) Sotieji riebalai: 1g (5 %) Polinesotieji riebalai: 6g Mononesotieji riebalai: 4g Natris: 8mg Kalis: 110mg (3 proc.) Pluoštas: 3g (12 %) Cukrus: 0.3g Vitaminas A: 2TV Vitaminas C: 0.1mg Kalcis: 173mg (17 %) Geležis: 3mg (17 %)